AVRUPA’DA BAŞKAN ORHAN’A İDEALKENT ÖDÜLÜ

KATILIMCI BELEDİYECİLİKTE BAŞKAN ORHAN FARKI
BİR PROJEM VAR ÖDÜL GETİRDİ
BAŞKAN ORHAN VATANDAŞIN HAYALLERİNİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRÜYOR

Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, başarılı çalışmaları ile ödüle doymuyor. Sosyal belediyecilik alanında yaptığı çalışmaları ile dikkatleri üzerine çeken Başkan Orhan, Katılımcı Belediyecilik alanında ödüle layık görüldü. Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu 3. Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi kapsamında, kente ve kent halkına pozitif katkı sunan proje ve uygulamalara verilen Uluslararası İdealkent Ödülleri sahiplerini buldu. Almanya’nın Strazburg şehrinde Avrupa Konseyi binasında düzenlenen 3. Uluslararası Kent Araştırmaları Kongresi kapsamında, belediye, kişi ve kurumlara 14 dalda 21 ödül verildi. Başkan Orhan’ın ödül layık görülmesi ilçede sevinçle karşılandı. Aziziye’nin ideal bir kent haline gelmesi için yeni yatırım hazırlığında olduklarını söyleyen Başkan Orhan, “Bizim en büyük ödülümüz vatandaşlarımızın memnuniyetidir.” dedi.

‘BİR PROJEM VAR’ ÖDÜL GETİRDİ

Aziziye Belediyesi tarafından Türkiye genelinde ilk kez uygulanan ‘Bir projem var’ projesi sayesinde vatandaşlarla istişare halinde yapılan projeler belediye arıcılığı ile hayata geçiriliyor. Proje ile ilçe sınırları içinde yapılmasını istediği hizmetleri www.aziziyecalisiyor.com internet sitesinden belediye yetkililerini iletebilen vatandaş böylelikle ilçeye dolaylı olarak katkı sağlamış oluyor. Bu proje sayesinde birçok hizmeti halka sunmayı başardıklarını söyleyen Belediye Başkanı Orhan, “Çok güzel ve uygulanabilir projeler ile karşı karşıya kaldık. Son örneği olarak bir çocuğun havuzlu park talebini düşünüp Saltuklu Mahallesi’nde hizmete sunduk. Hayallerin gerçeğe dönüştürüldüğü ‘Bir projem var’ uygulamasının meyvelerini ileriki yıllarda da görebileceğiz.” şeklinde konuştu.

‘ENGELSİZ YAŞAM MERKEZİ’ İLE ENGELLER KALDIRILACAK

Katılımcı Belediyecilik alanında ödüle layık görülen ‘Bir projem var’ projesinin meyvelerinden biri olarak görülen ve bir süre önce temeli atılan ‘Engelsiz Yaşam Merkezi, Millet Kıraathanesi ve Kapalı Pazar yeri’ uygulamasının yakın zamanda açılışının yapılacağı müjdesini veren Başkan Orhan, “Bu sayede hizmet alan vatandaşın katılım sağlayarak belediye vatandaş bütünlüğü içinde hizmetlere katılım sağlamalarını amaçladık ve güzel dönüşümler elde ettik. Sürekli hale gelen projeler belediye hizmetlerine büyük katkılar sağlıyor. İlçemiz için faydalı fikirleri olan vatandaşlarımızı destekliyoruz. İnteraktif platform ile vatandaşlarımız fikirlerini bize gönderiyorlar. Fikirleri değerlendirmek için belediyemiz bünyesinde bir ekip kurduk. Küçük, büyük fark etmez vatandaşımızın fikirleri bizler için önemlidir.” dedi.

BELEDİYE HİZMETLERİNDE 'DRONE' DÖNEMİ

Aziziye Belediyesi’nin vatandaşların önerisi üzerine gerçekleştirdiği bir diğer projesi ise son dönemlerin popüler aracı drone oldu. Başkan Muhammed Cevdet Orhan’ın talimatı üzerine vatandaşların; yol, altyapı, temizlik gibi konularda ilettiği sorunları kısa sürede çözmek amacıyla belediye hizmetlerinde "drone" dönemini başlatıldı.
İlçede belediyenin "beyaz masa" birimine vatandaşlardan gelen yol, asfalt ve benzeri konulardaki sorunlar, drone ile söz konusu bölge görüntülendikten sonra ekiplerin müdahalesiyle çözüme kavuşturuluyor.

BAŞKAN ORHAN; İSTİŞARE KÜLTÜRÜNÜ İLKE EDİNDİK

Belediye hizmetlerinde sürekli olarak halkın istişaresi ölçüsünde çalışan Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan, katılımcı belediyecilik alanında aldığı ödülle bir anda ilgi odağı oldu. Görev süresi boyunca ilk adımdan sonuna kadar vatandaşları dinleyip onların taleplerine göre hizmet rotası belirlediklerini anlatan Başkan Orhan, “Yerel yönetimlerde hizmette esas vatandaşın memnuniyeti ve beklentileridir. Eğer bunların dışında bir çalışma yapıp ben merkezli hizmet yürütürseniz verilen hizmetlerin karşılığı olmaz. Biz bu bilinçle hareket edip her daim halkın beklentilerini esas aldık. Özellikle anket çalışmaları ve Beyaz masa uygulamalarımızla vatandaşa yakın olduk.” diye konuştu.
Ödüle layık görülen projeler, Avrupa Konseyi binasında bir hafta boyunca sergilenecek.

Ödüle layık görülen kurum ve kişiler şöyle:

- Katılımcı Belediyecilik Ödülü - Aziziye Belediyesi, Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan
- Çevre Düzenleme Ödülü - Antalya Büyükşehir Belediyesi - Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Mehmet Tevfik Türel
- Kentsel Koruma Ödülü- Konya Büyükşehir Belediyesi- Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay
- Kimlikli Şehir Ödülü - Balıkesir Büyükşehir Belediyesi - Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu
- Atık Yönetimi Ödülü - Malatya Büyükşehir Belediyesi - Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat
- Sosyal Belediyecilik Ödülü - Kayseri Büyükşehir Belediyesi - Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik
- Yerel Kalkınma Ödülü - Kayseri Büyükşehir Belediyesi - Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik
- Sürdürülebilir Enerji Ödülü- Gaziantep Büyükşehir Belediyesi - Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin
- Yerel Katılım ve Demokrasi Ödülü Mersin Büyükşehir Belediyesi - Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz
- Çevre Düzenleme Ödülü - Keçiören Belediyesi - Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak
- Mimari Koruma Ödülü- Korkuteli Belediyesi - Belediye Başkanı Hasan Ali İrban
- Sürdürülebilir Kalkınma Ödülü- Esenler Belediyesi - Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu
- Mimari Koruma Ödülü - Vakıflar Genel Müdürlüğü - Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem
- Afet ve Göç Yönetimi Ödülü - Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı - Başkan Dr. Mehmet Güllüoğlu
- İdealkent Özel Ödülü - COJEP International - Genel Başkan Ali Gedikoğlu
- İdealkent Özel Ödülü - UCLG-MEWA - Genel Sekreter Mehmet Duman
- İdealkent Özel Ödülü - Strazburg Belediyesi - Strasburg Belediye Başkanı Roland Ries-
- Kent Araştırmaları Özel Ödülü - Polis Akademisi Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çolak
- Kent Araştırmaları Özel Ödülü - Prof. Dr. Ruşen Keleş
- Sürdürülebilir Ulaşım Ödülü- Ramallah, Al-Bireh ve Beituniya Belediyeler Birliği
- Mimari Koruma Ödülü - Mimar Büşra Ünal.